Cadillac

Det amerikanska märket Cadillac tillhör definitivt ett av de mest klassiska bilmärkena i historien. Cadillac grundades i augusti 1902 och den första bilen rullade ut från fabriken i oktober samma år. Bilen som gick under namnet Runabout and Tonneau hade en encylindrig motor på 5 hästkrafter och hade dessutom stora likheter med Ford Model A.

År 1909 köptes Cadillac upp av General Motors, vilket gjorde att inriktningen ändrades från att i huvudsak konkurrera med den klassiska T-forden till att bli mer av ett lyxmärke. En av de första tecknen på detta var att man året därpå var först i världen med att erbjuda täckta vagnar och ytterligare ett år senare blev Cadillac också den första bilen med elektrisk startmotor samt belysning.

Under de följande årtiondena var Cadillac ett av de mest framgångsrika märkena när det kom till lyxmodeller även om man var nära konkurs 1932.

Tiden efter andra världskriget är troligtvis den mest framgångsrika för Cadillac i samband med att raggarkulturen kulminerade. Den allra mest kända modellen är troligtvis Eldorado med fenor och mycket speciella bakljus.

I takt med att intresset för stora och svulstiga bilar minskade började Cadillac så småningom ändra inriktning. Under de senaste decennierna har Cadillac i huvudsak tillverkat sportbilar och SUV-modeller.