Fixa med bilen hemmavid

Inte alla men många har kunskapen att kunna fixa med bilen hemmavid, och det finns saker som oavsett vilken kunskap du har kan åtgärda och kolla upp och inte behöver åka i väg varje gång det händer något med din bil.

Som bilägare och framförallt om man har en bil som har några år på nacken så kräver den ett underhåll för att kunna vara trafiksäker och göra det jobb den är tänkt att göra. En ny bil kräver inte samma underhåll som en äldre bil även om man genomför årlig service på den. Oavsett om du har en ny eller äldre bilmodell så kräver den underhåll om inte lika mycket på en nyare bil.

Efter ett visst antal år så ska bilen in på besiktning för att kontrolleras om den är körduglig, det är här man får veta om man skött om sin bil ordentligt. Som hemmapulare så kan man med fördel kolla in Mekster som säljer reservdelar online och där du enkelt skriver in registreringsnumret på den bil som är i behov av reservdel och du kan göra beställning på det du är i behov av.

Saker som du enkelt kan kolla hemma är olja i bilen, beroende på hur mycket du kör så kräver motorn oljebyte med regelbundna intervaller. Oftast så finns det rekommendationer för just din bil hur ofta du ska byta olja och vilken kvalité du ska ha på din motorolja. Kylarvätskan är också viktigt för motorns funktion, motorn får inte gå för het utan kylarvätskan ska se till att motorn kyls ner på rätt sätt. Kontrollera motoroljans mängd och kvalitet och kylarvätskan om det måste fyllas på eller bytas.

Filter är också något man kan byta sjäv då det inte kräver några speciella verktyg och ganska minimalt med förkunskaper. Så länge man kan ta reda på var de sitter och hur de fästs är halva jobbet redan gjort. De filter man kan byta i bilen är olje-, luft- och kupéfilter. Totalkostnaden för dessa filter om man köper dem själv och byter ut dem kan bli flera tusenlappar mindre än om man skulle behöva lämna in bilden för service och få dem utbytt.

Det är ju dock värt att påpeka att om man gör detta på en ny bil får man ju inte en riktig servicestämpel i servicehandboken. Detta kan naturligtvis påverka andrahandsvärdet av bilen och det blir ju upp till köpare om det är värt att lita på ens kunskaper om bilen och att man utfört arbetet korrekt. På äldre bilar kan man ju dock inte lika lätt ursäkta en enda service som kostar en ansenlig del av bilens totala värde.